Skip to main content
Tue, 11/01/2022 - 12:49

Guillermo Palau, investigador d' INGENIO (CSIC-UPV), ha asistit a una reunió entre membres de l’Ajuntament de València i la Universitat Politècnica de València programada amb l'objectiu de traçar una aliança per convertir València en una de les cent ciutats europees climàticament neutres abans de 2030 que la Comissió Europea seleccionarà el pròxim mes de març. L’alcalde, Joan Ribó, i el rector de la institució acadèmica, José Esteban Capilla, signaren una declaració d’intencions amb aquest objectiu. El campus de Vera es convertirà en laboratori i banc de proves per generar coneixement sobre la descarbonització i aplicar-lo en els barris, oferirà assessorament científic i impulsarà projectes docents i d’investigació. Ribó ha destacat “el binomi universitat-ciutat” per fer front a la neutralitat climàtica, “el gran repte per a la propera dècada i que determina un model de ciutat no només orientat a la sostenibilitat, sinó també a la salut, la equitat i la prosperitat de les persones”.

El Saló de la Ximenera de l’Ajuntament ha acollit la signatura del protocol “València ciutat climàticament neutra en 2030”, que suposa la sinergia entre el consistori i la Universitat Politècnica “com a espai d’autèntica palanca de transformació per avançar en la transició ecològica de la ciutat i la seua neutralitat climàtica”, en paraules de l’alcalde. Joan Ribó ha manifestat “profunda satisfacció” per esta iniciativa, amb què l’administració local i la UPV “treballem conjuntament” en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, l’Agenda Urbana Espanyola, l’Estratègia València 2030 i les Missions València 2030. El màxim responsable municipal ha remarcat que fer de València una ciutat descarbonitzada implica que “l’Ajuntament no ho pot fer sol, ho hem de fer entre les grans institucions”.

En eixe sentit, Ribó ha subratllat la col·laboració amb la UPV, ja que “ens permet estar colze a colze en l’ensenyament, en la investigació, en la innovació”, així com “plantejar-nos les noves energies, com l’energia fotovoltaica, altres formes de mobilitat, altres formes de producció d’aliments o unes formes de vivenda distintes”. Unes qüestions que, ha assenyalat l’alcalde, “s’estudien i s’investiguen en la Universitat Politècnica”.

Amb la declaració d’intencions, l’Ajuntament també pretén, ha indicat Joan Ribó, “atraure altres institucions, com ara la Universitat de València, i atraure empreses per fer d’este projecte el gran projecte de València per a 2030”.

D’altra banda, José Esteban Capilla ha assegurat que “la UPV té molt a aportar” pel que fa a la formació de nous perfils professionals i el desenvolupament de noves tecnologies relacionades amb l’eficiència energètica, l’emmagatzematge d’energia, nous mètodes de producció o l’estalvi d’aigua. A més, “som una universitat molt compromesa amb el territori; som part fonamental de la ciutat i no podem treballar sense l’Ajuntament, de la mateixa manera que l’Ajuntament necessita la UPV”. Per això, “el nostre campus ha de ser exemple d’eixa transformació, d’eixe repte d’emissions zero, volem ser la primera universitat espanyola neutra en emissions”.

El rector de la UPV ha explicat que el campus de Vera es transformarà en “un banc de proves, un laboratori vivent, un livinglab com es diu ara”, de manera que “puga servir d’ajuda a l’Ajuntament per a actuacions en altres llocs de la ciutat”. Tot això, “en estar molt alineat amb els objectius de la Generalitat, del govern d’Espanya i de la Comissió Europea” suposa “moltes oportunitats de trobar fons, programes d’investigació i recursos”.

Durant la signatura de la declaració, l’alcalde i el rector han estat acompanyats de Sergi Campillo, vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana; Carlos Galiana, regidor d’Innovació; Alejandro Ramon, regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica; Débora Domingo, vicerectora de Desenvolupament Sostenible dels Campus; Lola Raigón, directora d’Àrea de Transició Verda; Carla Montagud, subdirectora de Desenvolupament Sostenible de l’ETSII i directora de la Càtedra de Transició Energètica Urbana; Iván Cuesta, de la Càtedra de Transició Energètica Urbana; Guillermo Palau, de l’institut INGENIO (UPV-CSIC), i Dionisio Ortiz, director de la Càtedra Nova Transició Verda.